Liberecký kraj startuje soutěž Výrobek roku 2023
05.05.2023 17:35:49 | Autor: Filip Trdla, KÚ Libereckého kraje | Rubrika: Zprávy | Obce: Liberecký kraj
Desítky lahůdek a laskomin rozličných chutí a vůní s jasným regionálním původem. I to přináší soutěž Výrobek roku Libereckého kraje. Nyní startuje její 19. ročník. Vyplněnou přihlášku je možné předat Agrárnímu poradenskému a informačnímu centru Libereckého kraje (www.apic.cz) do 31. května 2023.
„Soutěž vnímám jako významnou podporu lokálním potravinářům a zemědělcům. Nejde jen o těch několik oceněných, jde o zviditelnění celého tématu lokální produkce, lokální spotřeby, krátkého dodavatelského řetězce, ale také o propagaci všech lokálních producentů a jejich ekonomický význam pro celý Liberecký kraj," uvedl Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.
Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba se sídlem podnikání na území Libereckého kraje. V případě sídla mimo něj musí produkt alespoň ve výrobně v Libereckém kraji vzniknout.
Výrobce může přihlásit maximálně deset potravin. Nelze však přihlásit výrobek, který již v minulosti ocenění získal. Neplatí se žádný registrační poplatek. Ocenění Výrobek roku Libereckého kraje platí pro produkt po celou dobu jeho výroby, tedy i v dalších letech (za předpokladu dodržení stejného složení a postupu produkce).
Hodnocení přihlášených výrobků se uskuteční 22. června 2023 v sídle Agrárního poradenského a informačního centra Libereckého kraje, které soutěž pro Liberecký kraj organizuje. Slavnostní předání ocenění Výrobek roku se koná tradičně na Krajských dožínkách, a to 9. září 2023 v Brništi.
„Největší novinkou letošního ročníku budou ochutnávky oceněných výrobků, kterých uspořádáme 10 po celém Libereckém kraji. Na první se můžete těšit 20. května v rámci Krajského dne včely v Oldřichově v Hájích, na další pak 23. června v rámci akce Léto na vyhlídce na střeše krajského úřadu," dodal Václav Židek.
Další informace, přihlášky do soutěže a termíny plánovaných ochutnávek oceněných výrobků budou zveřejňovány na www.vyrobek-roku-lk.cz.
V loňském roce první místo získal zrající ovčí sýr nakládaný v oleji od Michala Sabáčka z Volfartic na Českolipsku. Pomyslné stříbro si odnesla Vratislavická kyselka citron. Třetím místem se mohla pyšnit škvarková pomazánka od mimoňské firmy Váša.
Související články
Výrobkem roku 2022 je zrající ovčí sýr. Druhé místo patří kyselce
Krajské dožínky zavítají na začátku září do Frýdlantu
Krajské dožínky se po dvou letech vrátily. Známe už Výrobky roku 2021
Liberecký kraj opět hledá svůj potravinářský výrobek roku
Kraj spouští podporu regionálních výrobců s názvem Liberecký kraj sobě
Obrazem: Krajské dožínky ve Studenci
Liberecký kraj opět vyhlašuje soutěž o nejlepší potravinu
Regionální výrobci mohou opět žádat Liberecký kraj o finanční podporu
Nejlepším výrobkem roku Libereckého kraje se stal Med s bílým pepřem
Na Krajské dožínky do Bílého Kostela pojede z Turnova parní vlak
Krajské dožínky se po letech vracejí do Bílého Kostela
Výrobek roku dopomohl k rekonstrukci českolipské nemocnice
Výrobkem roku Libereckého kraje je Kitl Syrob malinový
Titul Výrobek Libereckého kraje 2016 získá osm regionálních produktů
Diskutujte s námi
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
Krátké zprávy z regionu Jablonecka
Liberec hostil světové odborníky na nanotechnologie
Nanotechnologie se stěhují z laboratoří do každodenní reality, z Libereckého kraje mohou udělat lídra v udržitelných technologiích. Shodli se na tom účastníci mezinárodní konference NanoCzech 2025, kterou v Liberci uspořádala Agentura regionálního rozvoje společně s Libereckým krajem. Konference se zaměřila především na technologie, které čistí vodu, vzduch a půdu. Potvrdila kvalitu místních výzkumných týmů, výsledků jejich práce i mezinárodních projektů, do kterých jsou zapojeni. Dorazilo zhruba 150 vědců, výzkumných pracovníků, zástupců firem a diplomatických misí z více než dvaceti zemí světa. Jejich účast ukázala, že liberecký region má ve výzkumu a vývoji nanotechnologií své pevné místo na mapě světa.
Kraj zná výsledky ze čtvrtého měření hluku v okolí dolu Turów
Měření hluku, které na schválených lokalitách v obcích Uhelná a Oldřichov na Hranicích provedl Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, se uskutečnilo v období 15. až 22. září 2025, a to vždy v noční době od 22:00 do 6:00. Zároveň došlo k souběžnému měření v souladu s uzavřenou mezivládní dohodou na technickém místě měření umístěném v Polsku, které bylo do monitoringu zařazeno z důvodu lepší identifikace hluku způsobeného provozem těžebních zařízení dolu Turów a jeho odlišení od dalších hluků z pozadí. „Z výsledků čtvrtého letošního měření, které jsou uvedeny bez započtení nejistoty měření (1,8 dB), vyplývá, že po vyloučení rušivých vlivů nedošlo v průběhu měření v dotčeném území k překračování mezní hodnoty pro celonoční hlukovou zátěž (40 dB). Průměrná hodnota akustického tlaku za uvedené měřící období byla na měřicím místě v obci Uhelná - 34,2 dB a v obci Oldřichov na Hranicích - 35,0 dB (v rámci třetího letošního měření byly zjištěny tyto hodnoty: v obci Uhelná - 40,6 dB a v obci Oldřichov na Hranicích - 37,4 dB a oproti předchozímu kolu tak došlo k výraznému snížení hlukové zátěže). V rámci čtvrtého letošního měření zároveň nedošlo k překročení hygienického limitu pro nejhlučnější hodinu L Aeq,1h."
Nejnovější články
Vánoční sbírka Krabice od bot opět i v Libereckém kraji
Městská policie: Ztracené dítě a doutnající koš
Město Jablonec připravuje záměr parkovacího a bytových domů
Kraj reaguje na posun modernizace KNL úpravou smlouvy
Liberecký kraj jedná dál o koupi Ještědu
Nejčtenější články
07.12.: Město Jablonec připravuje záměr parkovacího a bytových domů
05.12.: Petr Hostinský a Pavel Herzog přivábí Vánoce do jabloneckého kostela
07.12.: Kraj reaguje na posun modernizace KNL úpravou smlouvy
Události dle data
Stalo se | Připravuje se
Infomail
https://www.instagram.com/nasejablonecko
Odkazy
© 2010-2023 Naše Jablonecko, s.r.o. | redakce@nasejablonecko.cz | web by VisionWorks | RSS
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování veškerého obsahu (články, fotografie) je bez souhlasu vydavatele zakázáno.