Krajští hygienici kontrolovali provozovny společného stravování
28.07.2022 07:13:39 | Autor: Zuzana Balašová, KHS LK | Rubrika: Krimi | Obce: Liberecký kraj

Ve druhém čtvrtletí letošního roku probíhal státní zdravotní dozor a ve sledovaném období provedli zaměstnanci KHS Libereckého kraje celkem 215 kontrol v provozovnách společného stravování. Z tohoto počtu v rámci stanovených krajských priorit zkontrolovali 16 individuálních zdrojů pitné vody, 29 sanitačních postupů výrobníku ledu a čtyři provozovny stravovacích zařízení s výdejem jídel nad 500 porcí denně.
Kontroly krajských priorit budou pokračovat v průběhu celého roku. Za zjištěné nedostatky uložili 45 pokut v celkové výši 215 500 Kč. Dále nařídili třikrát likvidaci potravin/pokrmů, dvakrát sanitaci, dvakrát zákaz používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje a jednou okamžité uzavření provozovny.
Za účelem ověření zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů odebrali hygienici celkem 40 vzorků, které byly posuzované z hlediska mikrobiologických ukazatelů. Ve sledovaných ukazatelích nevyhovělo celkem osm vzorků - tři vzorky pitné vody, jeden vzorek zmrzliny, dva vzorky pokrmů a dva vzorky ledu.
Kontroly sanitačních postupů výrobníků ledu a zavedení postupů přípravy ledu a sanitace do systému HACCP proběhly dosud v 29 provozovnách Libereckého kraje. Ve všech případech byly napojeny na veřejný vodovod. V osmi případech byly zjištěny nedostatky z hlediska provozní hygieny (čistoty) výrobníku ledu, zejména ve výrobní části výrobníků ledu, kdy na povrchu byly nánosy nečistot a nánosy plísně. Na mikrobiologické ukazatele byly vyšetřeny 3 vzorky. KHS LK vydala 1 rozhodnutí o sanitaci výrobníku ledu a za zjištěné nedostatky uložila 5 pokut, v celkové výší 13 000 Kč.
„V porovnání s minulými roky, patří dnes výrobník ledu ke standardnímu vybavení provozovny. Překročení mikrobiologických ukazatelů může být příčinou střevních potíží, bolestí břicha, průjmů, zvýšené teploty či zvracení. Potíže většinou vymizí do dalšího dne, ale mohou být nepříjemné," vysvětlila Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání a pokračovala: „je proto nutné, aby provozovatelé výrobě ledu, který používají k přípravě nápojů, věnovali dostatečnou pozornost. V první řadě musí udržovat výrobníky ledu v čistotě dle pokynů výrobce, který udává jak použitelné přípravky, tak i frekvenci čištění. V rámci stravovacích provozoven se v praxi setkáváme s manuálním čištěním vnitřního prostoru výrobníků obsluhou provozovny ve frekvenci 1x/den, 1x/týden, ale i 1x/2 týdny. Profesionální čištění specializovanou firmou bývá na provozovny objednáváno 1x/měsíčně, častěji však v delších intervalech. Z hlediska správné hygienické praxe považujeme četnost čištění 1x/týden za hraniční a delší nelze doporučit, protože se ve vlhkých podmínkách velmi dobře daří bakteriím a plísním. Taktéž profesionální vyčištění s rozebraným výrobníkem nelze opomenout, protože ložiska plísní a kolonie bakterií mohou být přítomny i v částech, kam se při běžném úklidu člověk nedostane a z takových míst se pak šíří nežádoucí organismy dále po výrobníku. K manipulaci s ledem doporučujeme pouze používání nástrojů, které jsou pravidelně omývány a uloženy mimo výrobník ledu, ideálně v uzavřené nádobě, například lopatky či kleštičky."
Parametry, v nichž byly nejčastěji shledávány nedostatky:
• označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů (konkrétně neoznačení datem výroby a datem spotřeby)
• ochrana potravin/pokrmů před kontaminací (křížení pracovních ploch)
• požadavky na hygienu provozu (nedodržování zásad provozní hygieny, zejména úklid, čistota)
• datum použitelnosti, datum minimální trvanlivosti (používání potravin s prošlou dobou spotřeby
„V uvedeném období jsme se kromě běžné kontrolní činnosti zaměřili na poskytování stravovacích služeb na akcích typu městských slavností, poutí či jarmarků. S nastupujícím létem a teplým počasím každoročně věnujeme pozornost na rekreační oblasti, oblasti navštěvované turisty u koupacích míst a jiných vodních ploch. Významný podíl zde představuje stánkový prodej, který vzhledem k omezenému prostoru provozovny představuje riziko z hlediska správného uspořádání a vybavení stánku a skladování potravin," popsala Patková, a uzavřela: „Vybavení provozovny je klíčem k dodržování správného režimu jak provozní, tak i osobní hygieny zaměstnanců, což je základem prevence možných problémů vznikajícím z nedodržování obojího."
Související články
Krajská hygiena kontrolovala zařízení pro výchovu a vzdělání dětí
Začínají letní tábory, v Libereckém kraji se zúčastní přes 11 tisíc dětí
Krajská hygiena kontrolovala stažení nebezpečných panenek z obchodů
Krajská hygiena zhodnotila kontroly letní dětské rekreace
Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali už 45 dětských táborů
Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji k 16. červenci
Děti v Libereckém kraji vyráží na letní tábory
Jablonecká nemocnice spouští očkování dětí proti Covid-19
Po prodělání covidu se nově můžete očkovat hned po skončení izolace
V kraji vyočkováno 300 tisíc dávek, polovina lidí má alespoň jednu
K navýšení účastníků na akcích a kapacity služeb dojde již 26. června
Krajská hygiena činí opatření proti šíření mutací koronaviru
S kamarády do přírody pro děti zdarma
Jablonečtí atleti pořádají Příměstský tábor 2021
Hygienici shrnuli výsledky kontrol dětských rekreací v kraji za rok 2020
Hygienici zkontrolovali již 69 dětských táborů, vše bez velkých závad
Diskutujte s námi
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
Krátké zprávy z regionu Jablonecka
V Josefově Dole zvou na adventní setkání
Obec Josefův Důl, Huť Marie 1904, Infocentrum Josefův Důl zvou na adventní setkání - v neděli 3. prosince se uskuteční v areálu Huti Marie. V nabidce bude kromě občerstvení i adventní, vánoční zboží, drobné dárečky, kalendáře. Během akce vystoupí děti z místní ZŠ a MŠ. Začátek advetního setkání je ve 14 hodin.
Utkání Jablonce s Teplicemi je kvůli sněhu odloženo
Nezpůsobilá hrací plocha při vydatném sněžení zapříčinila, že se utkání 17. kola Fortuna:Ligy na Střelnici mezi Jabloncem a Teplicemi neodehraje. O náhradním termínu se rozhodne později. Sněhová nadílka zasypala Střelnici také v týdnu před utkáním s Pardubicemi. „Vyhřívání hřiště je v provozu delší dobu, již před utkáním s Pardubicemi, ale největší komplikací před zápasem s Teplicemi je pokračující sněžení. Sníh tedy pomalu odtává, ale připadá další a další. Najet na hřiště s technikou nelze, protože horní vrstva je podmáčená," vysvětlil důvody odložení utkání mluvčí FK Jablonec Martin Bergman.
Nejnovější články
Dvě slunce Anety Langerové aneb Jak je krásné být milován
Na Smržovce pořádají výstavu Jaroslav Švihla - Pastely
Opilý řidič ujížděl od nehody a přitom třikrát boural
Již 26. ročník soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky se blíží
Na konci roku skončí provoz Infopointu Ukrajina
Nejčtenější články
02.12.: Hasiči opět odstraňovali spadané stromy
04.12.: Opilý řidič ujížděl od nehody a přitom třikrát boural
03.12.: Smržovské kulturní a zábavné akce v prosinci
Události dle data
Stalo se | Připravuje se
Infomail
https://www.instagram.com/nasejablonecko
Odkazy
© 2010-23 Naše Jablonecko, s.r.o. | redakce@nasejablonecko.cz | web by VisionWorks | RSS
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování veškerého obsahu (články, fotografie) je bez souhlasu vydavatele zakázáno.