erorr
28.07.2022 07:13:39 | Autor: Zuzana Balašová, KHS LK | Rubrika: Krimi | Obce: Liberecký kraj
Ve druhém čtvrtletí letošního roku probíhal státní zdravotní dozor a ve sledovaném období provedli zaměstnanci KHS Libereckého kraje celkem 215 kontrol v provozovnách společného stravování. Z tohoto počtu v rámci stanovených krajských priorit zkontrolovali 16 individuálních zdrojů pitné vody, 29 sanitačních postupů výrobníku ledu a čtyři provozovny stravovacích zařízení s výdejem jídel nad 500 porcí denně.
Kontroly krajských priorit budou pokračovat v průběhu celého roku. Za zjištěné nedostatky uložili 45 pokut v celkové výši 215 500 Kč. Dále nařídili třikrát likvidaci potravin/pokrmů, dvakrát sanitaci, dvakrát zákaz používání nejakostní pitné vody z individuálního zdroje a jednou okamžité uzavření provozovny.
Za účelem ověření zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů odebrali hygienici celkem 40 vzorků, které byly posuzované z hlediska mikrobiologických ukazatelů. Ve sledovaných ukazatelích nevyhovělo celkem osm vzorků - tři vzorky pitné vody, jeden vzorek zmrzliny, dva vzorky pokrmů a dva vzorky ledu.
Kontroly sanitačních postupů výrobníků ledu a zavedení postupů přípravy ledu a sanitace do systému HACCP proběhly dosud v 29 provozovnách Libereckého kraje. Ve všech případech byly napojeny na veřejný vodovod. V osmi případech byly zjištěny nedostatky z hlediska provozní hygieny (čistoty) výrobníku ledu, zejména ve výrobní části výrobníků ledu, kdy na povrchu byly nánosy nečistot a nánosy plísně. Na mikrobiologické ukazatele byly vyšetřeny 3 vzorky. KHS LK vydala 1 rozhodnutí o sanitaci výrobníku ledu a za zjištěné nedostatky uložila 5 pokut, v celkové výší 13 000 Kč.
„V porovnání s minulými roky, patří dnes výrobník ledu ke standardnímu vybavení provozovny. Překročení mikrobiologických ukazatelů může být příčinou střevních potíží, bolestí břicha, průjmů, zvýšené teploty či zvracení. Potíže většinou vymizí do dalšího dne, ale mohou být nepříjemné," vysvětlila Alena Patková, pověřená řízením odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání a pokračovala: „je proto nutné, aby provozovatelé výrobě ledu, který používají k přípravě nápojů, věnovali dostatečnou pozornost. V první řadě musí udržovat výrobníky ledu v čistotě dle pokynů výrobce, který udává jak použitelné přípravky, tak i frekvenci čištění. V rámci stravovacích provozoven se v praxi setkáváme s manuálním čištěním vnitřního prostoru výrobníků obsluhou provozovny ve frekvenci 1x/den, 1x/týden, ale i 1x/2 týdny. Profesionální čištění specializovanou firmou bývá na provozovny objednáváno 1x/měsíčně, častěji však v delších intervalech. Z hlediska správné hygienické praxe považujeme četnost čištění 1x/týden za hraniční a delší nelze doporučit, protože se ve vlhkých podmínkách velmi dobře daří bakteriím a plísním. Taktéž profesionální vyčištění s rozebraným výrobníkem nelze opomenout, protože ložiska plísní a kolonie bakterií mohou být přítomny i v částech, kam se při běžném úklidu člověk nedostane a z takových míst se pak šíří nežádoucí organismy dále po výrobníku. K manipulaci s ledem doporučujeme pouze používání nástrojů, které jsou pravidelně omývány a uloženy mimo výrobník ledu, ideálně v uzavřené nádobě, například lopatky či kleštičky."
• označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů (konkrétně neoznačení datem výroby a datem spotřeby)
• ochrana potravin/pokrmů před kontaminací (křížení pracovních ploch)
• požadavky na hygienu provozu (nedodržování zásad provozní hygieny, zejména úklid, čistota)
• datum použitelnosti, datum minimální trvanlivosti (používání potravin s prošlou dobou spotřeby
„V uvedeném období jsme se kromě běžné kontrolní činnosti zaměřili na poskytování stravovacích služeb na akcích typu městských slavností, poutí či jarmarků. S nastupujícím létem a teplým počasím každoročně věnujeme pozornost na rekreační oblasti, oblasti navštěvované turisty u koupacích míst a jiných vodních ploch. Významný podíl zde představuje stánkový prodej, který vzhledem k omezenému prostoru provozovny představuje riziko z hlediska správného uspořádání a vybavení stánku a skladování potravin," popsala Patková, a uzavřela: „Vybavení provozovny je klíčem k dodržování správného režimu jak provozní, tak i osobní hygieny zaměstnanců, což je základem prevence možných problémů vznikajícím z nedodržování obojího."
Krajská hygiena kontrolovala zařízení pro výchovu a vzdělání dětí
Začínají letní tábory, v Libereckém kraji se zúčastní přes 11 tisíc dětí
Krajská hygiena kontrolovala stažení nebezpečných panenek z obchodů
Krajská hygiena zhodnotila kontroly letní dětské rekreace
Hygienici v Libereckém kraji zkontrolovali už 45 dětských táborů
Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji k 16. červenci
Děti v Libereckém kraji vyráží na letní tábory
Jablonecká nemocnice spouští očkování dětí proti Covid-19
Po prodělání covidu se nově můžete očkovat hned po skončení izolace
V kraji vyočkováno 300 tisíc dávek, polovina lidí má alespoň jednu
K navýšení účastníků na akcích a kapacity služeb dojde již 26. června
Krajská hygiena činí opatření proti šíření mutací koronaviru
S kamarády do přírody pro děti zdarma
Jablonečtí atleti pořádají Příměstský tábor 2021
Hygienici shrnuli výsledky kontrol dětských rekreací v kraji za rok 2020
Hygienici zkontrolovali již 69 dětských táborů, vše bez velkých závad
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT qwqw