Český kuchař vařil ve Vietnamu: Chutná jim salát, ale ne brambory
13.08.2011 08:14:30 | Autor: Klára Havlová | Rubrika: Společnost | Obce: Jablonec nad Nisou
Provozovatel a kuchař z jablonecké restaurace Stará pošta Tomáš Vavříček dostal příležitost cestovat do Vietnamu. Měl možnost poznat zdejší gastronomii a podělil se s místními lidmi o znalosti z české kuchyně. Z ní jim zachutnal bramborový salát, ale samotné brambory nechtějí. Špatně prý po nich tráví.
Kde a co jsi tam vařil?
„Restaurace byla na okraji Ho Chi Minh City. Pracoval jsem v šestipatrové budově, na které vyrostlo golfové hřiště. Jsou tam asi čtyři VIP restaurace, jedna jídelna, jeden bar a samozřejmě kuchyňka. Přišel jsem do prostoru, kde bylo úplně prázdno. Byly tam jen vývody plynu, elektriky, odpadu a vody. A já jsem musel udělat návrh kuchyně - na českou i vietnamskou kuchyni. Na českou gastronomii je potřeba daleko víc spotřebičů, a ty jsem tam nenašel. Takže jsem namaloval návrh a našel obrázky na internetu, aby věděli, jakou by ty spotřebiče měly mít funkčnost, a jak by měly vypadat. Vařila se tam česká jídla i vietnamská, zároveň s tím, že se poznávalo, co Vietnamci mají rádi za jídla. Navařil jsem zhruba čtyřicet druhů za tu dobu. Z těch čtyřiceti druhů oni zjistili, že tohle konkrétní jídlo budou návštěvníci vzniklého centra jíst nebo ne. Bude to obrovský komplex, který bude mít vlastní parkoviště, což je ve Vietnamu hodně důležité, protože parkovacího místa je tam velmi málo. Takže tohle bude ohromné plus pro byznys.”
Jaká jídla si z naší kuchyně vybrali?
„Nejraději mají bramborový salát, smažené filé a řízek, což mě překvapilo, guláše a držkovou polévku. Nejoblíbenější jsou játra na cibulce, španělský ptáček, okurkový salát a míchaný salát. Oni těch jídel vybrali kolem deseti, víc ne. Vařený brambor moc nejedí, oni vůbec brambory nemají rádi. Brambor berou jenom jako vložku, trochu ho ochutnají, ale neslouží u nich jako klasická příloha. Říkají, že jsou pro ně brambory špatné na trávení.”
Co tě ve Vietnamu naučili?
„Vyzkoušel jsem si vietnamskou kuchyni, čínskou kuchyni, ale jenom takové ty základy. Spíše jsem tam já učil českou kuchyni a při té příležitosti jsem se naučil i něco od nich. Naučil jsem se asi deset jídel z vietnamské kuchyně, jako je například tofu nebo plněná rajčata. Z té čínské kuchyně jsem se naučil nějaké čtyři pokrmy, protože tam nebyla větší možnost. Nakoupil jsem si suroviny a kuchař mi ukázal, jak se to vaří. Samozřejmě jsem se to nenaučil stoprocentně, protože na to je potřeba dlouholetá praxe.”
Budeš využívat na Staré poště recepty, které tě naučili?
„Že bych tady teď zavedl vietnamskou kuchyni to zase ne, beru to jenom jako takové oživení jídelního lístku. Česká gastronomie obsahuje sice i asijská jídla, ale jsou udělaná tak, aby to našim lidem chutnalo. Pokud chci využít recept z Vietnamu, tak musím do jídelního lístku napsat, že je to na vietnamský způsob, protože v tom je velký rozdíl.”
Diskutujte s námi
Firmy v regionu Jablonec nad Nisou
Naše Jablonecko s.r.o. ( Internetové služby , Firmy ) , ODS Jablonec ( Volby ) , Petr Rubín - REKUPER ( ) , TOP09 Jablonec ( Volby ) , VisionWorks ( Internetové služby , Firmy ) | Další firmy
Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
Krátké zprávy z regionu Jablonecka
Krok k budoucnosti podruhé pomáhá osmákům s volbou střední školy
Ve čtvrtek 11. prosince se uskutečnil druhý ročník projektu Libereckého kraje Krok k budoucnosti a znovu potvrdil význam systematické podpory kariérového rozhodování žáků základních škol. Akce určená pro žáky 8. tříd libereckých základních škol je propojila se středními školami a jejich partnerskými firmami či institucemi a nabídla mladým lidem přehledné a srozumitelné informace o možnostech dalšího studia i budoucího uplatnění. Krok k budoucnosti vznikl jako reakce na rostoucí potřebu pomáhat žákům v období, kdy stojí před jedním z prvních zásadních rozhodnutí - volbou střední školy. Formát akce staví na jednoduchém principu: jedno místo, jeden den a přímý kontakt se školami i firmami, které jsou s konkrétními obory dlouhodobě spojeny. Žáci tak získávají nejen informace o studijních programech, ale i reálnou představu o tom, jaké dovednosti a znalosti jsou v praxi skutečně potřeba. „Podpora odborného vzdělávání a kariérového poradenství šitého na míru mladé generaci patří mezi dlouhodobé priority Libereckého kraje. Máme odpovědnost vytvářet podmínky, ve kterých se mladí lidé mohou rozhodovat informovaně a s ohledem na budoucí uplatnění. Krok k budoucnosti je jedním z konkrétních nástrojů, jak tuto odpovědnost naplňovat," uvedla radní Libereckého kraje pro školství a sport Jitka Skalická.
Krajský odbor silničního hospodářství bude od ledna řídit Frömelová
Rada Libereckého kraje obdržela v úterý 2. prosince návrh na jmenování Bc. Dominiky Frömelové, DiS. do funkce vedoucí odboru silničního hospodářství Krajského úřadu Libereckého kraje s účinností od 1. ledna 2026. Do výběrového řízení vypsaného 2. října 2025 se přihlásila jedna uchazečka. Dominika Frömelová dlouhodobě působí na daném odboru, kde zastává od roku 2024 pozici vedoucí oddělení dopravně správních agend, a tak byla doporučenou kandidátkou pro jmenování krajskou radou. Ve funkci nahradí odchodivšího Zdeňka Borovičku.
Nejnovější články
Hasiči zachraňovali na přehradě ve Mšeně přimrzlou kachnu
Odešel Láďa Janata…
Policie hledá svědky nehody v Tanvaldě u pošty
Známe výherce Vánoční soutěže s Hygodomu.cz
ČEZ rozsvítil rekordních 374 stromečků po celém Česku
Nejčtenější články
25.12.: Odešel Láďa Janata…
25.12.: Policie hledá svědky nehody v Tanvaldě u pošty
24.12.: Projekt Lidskostí proti utrpení je investicí do zdraví a bezpečí
Události dle data
Stalo se | Připravuje se
Infomail
https://www.instagram.com/nasejablonecko
Odkazy
© 2010-19 Naše Jablonecko, s.r.o. | redakce@nasejablonecko.cz | web by VisionWorks | RSS
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování veškerého obsahu (články, fotografie) je bez souhlasu vydavatele zakázáno.